Nová sezóna na starej adrese: Na Dunajskú ulicu sa vracia bábkové divadlo

tvr-bábkové divadlo bsk

Putovanie župného Bratislavského bábkového divadla po dočasných scénach sa končí. Po komplikovanej prestavbe sa divadlo vracia na Dunajskú ulicu v bratislavskom Starom Meste, aby tu v septembri otvorilo novú budovu a začalo svoju 69. sezónu.

„Bábkáč“ je veľmi obľúbeným a aj najnavštevovanejším divadlom v kraji. Získava za svoju tvorbu mnohé ocenenia na domácich i zahraničných pódiách. „Takmer 10 rokov hrá v náhradných priestoroch, preto si takúto modernizáciu určite zaslúžilo. Bude to divadlo 21. storočia a zároveň najmodernejšie bábkové divadlo na Slovensku,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

„Rekonštrukcia je vo finále, dodávateľ interiéru administratívnych priestorov finišuje s dodávkami, a tak sa konečne môžeme vrátiť na Dunajskú ulicu, kde už máme moderné priestory na divadelnú tvorbu a na ďalšie aktivity pre svojich divákov,“ hovorí z novej budovy Ján Brtiš, riaditeľ Bratislavského bábkového divadla, a dodáva: „Vraví sa síce, že radšej vyhorieť, ako sa sťahovať, no naši zamestnanci opäť zvládli triedenie, balenie a prepravu na výbornú, za čo im patrí veľké poďakovanie. Zostáva len vybaliť všetko zo škatúľ a uložiť tak, aby sme sa mohli venovať už len tvorivej práci.“

Divadlo počas rekonštrukcie prešlo až tromi divadelnými scénami

Od začiatku roka 2015 hosťovalo na Malej scéne STU, odkiaľ sa v roku 2017 presunulo na malú scénu Istropolisu. Tú opustilo v roku 2021 pre jeho vlastnú prestavbu. Poslednou zastávkou bola spoločná scéna s Radošinským naivným divadlom na Záhradníckej ulici, kde divadlo práve zakončilo sezónu 2023/2024. Práve tu uviedlo šesť nových inscenácií. Naposledy to bola v októbri minulého roka rozprávka Zázračný lekár. V tichosti však už pracovalo aj na troch nových inscenáciách, ktoré boli navrhnuté na podmienky vlastnej scény na Dunajskej ulici.

Slávnostné otvorenie v septembri

Návštevníci by už teraz na Dunajskej 36 našli vedenie, administratívu aj skúšajúce tímy hercov a tvorcov, no na otvorenie pre verejnosť si ešte musia počkať. Premiéry aj slávnostné otvorenie pripravuje divadlo na september 2024 a nadviaže na ne vlastným festivalom, ktorý pripravuje súbežne so skúšaním a s plánovaním otvorenia. „Slávnostné otvorenie pripravujeme na koniec septembra 2024. Oslavy budú trvať týždeň a ich súčasťou budú dve nové premiéry, zážitková prehliadka priestorov divadla a nultý ročník medzinárodného divadelného festivalu Prieniky, ktorý má ambíciu pokračovať  ako bienále aj v ďalších rokoch,“ priblížila plány osláv autorka konceptu a režisérka Katarína Aulitisová.

Najčítanejšie

Najčítanejšie