Galéria mesta Bratislavy pozýva na výstavu Modrá strecha

tvr-gmb-modrá strecha-výstava

Galéria mesta Bratislavy a Nadácia Miloty Havránkovej pozývajú na vernisáž výstavy Modrá strecha, v stredu 19. 6. o 18.00 h v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 v Bratislave.

Milota Havránková je jednou z najvýraznejších osobností v dejinách slovenskej povojnovej fotografie až do súčasnosti. Je takmer symbolickou postavou prezentujúcou povahu a rolu fotografie na konci 20. storočia. Pre jej tvorbu je príznačná pestrosť technologických, formálnych a myšlienkových prístupov. Ale i široký záber umeleckých disciplín počnúc dizajnom, módou, cez knižné ilustrácie, monumentálne fotografie do architektúry, inscenovanú a výtvarnú fotografiu až k experimentálnemu filmu.

Výstava Modrá strecha

Výstava Modrá strecha predkladá koncept vychádzajúci z autorkinej osobnej histórie, vsadenej do jej alternatívneho druhého domova, chalupy v osade Sedmák na strednom Slovensku. Tento starý pôvodný dom s modrou strechou sa stáva v spolupráci s architektonickým vkladom českého architekta a vizuálneho umelca Richarda Loskota metaforou kľúčových tvorivých línií jej diela. Chalupa sa stala slobodným priestorom, prebiehalo v nej množstvo kreatívnych a inšpiratívnych stretnutí so študentstvom i blízkymi. V istom zmysle je modrá strecha retro-aktívnym referentom, ku ktorému sa vzťahujú všetky dôležité tematické piliere tvorby umelkyne. Výstava ich predstaví vo vzájomných, nie však v prísne chronologických kontextoch tak, aby v ich fúzii poukázala predovšetkým na neustálu nadčasovosť tvorby Miloty Havránkovej.

Kurátorkou výstavy je Anna Vartecká. Diela Miloty Havránkovej si môžete v Mirbachovom paláci pozrieť od 20.júna do 10.novembra 2024.

tvr-gmb-modrá strecha-výstava

Najčítanejšie

Najčítanejšie