Na Moste Apollo pribudla pamätná tabuľa projektanta Maťaščíka

V Bratislave máme v súčasnosti 6 mostov cez rieku Dunaj. Každý z nich je unikát a má svoj jedinečny príbeh. Na Moste Apollo pribudla pamätná tabuľa s menom jeho autora. Niet sa čudovať, táto stavba totiž získala viaceré významné ocenenia – stavba roka 2006, cenu primátora a aj cenu Európskej asociácie oceľových konštrukcií v roku 2005.

Autorizovaný stavebný inžinier Miroslav Maťaščík bol hlavný projektant bratislavského Mosta Apollo. Pri príležitosti nedožitého životného jubilea mu práve na „jeho“ moste odhalili pamätnú tabuľu. Miroslav Maťaščík sa podieľal na projektorch Prístavného mosta aj mosta Lafranconi, tak isto na rekonštrukcii Starého mosta.

Most Apollo sa nachádza medzi Starým mostom a Prístavným mostom. Je to oblúkový most, teda je tvorený oblúkom, na ktorý sú pripevnené približne rovnobežné závesné oceľové laná, ktoré držia mostovku. Maximálne rozpätie mosta dosahuje 231 m, výška oblúka je 36 m. Celková dĺžka mosta vrátane betónových estakád je 854 m a dĺžka hlavného mostného poľa 517 metrov. Práce na moste Apollo trvali v priebehu rokov 2002 až 2005. Unikátna bola hlavne výstavba hlavného mostného oblúka, ktorý sa budoval na ľavej strane Dunaja a následne bol otočený na bárkach okolo kalotového ložiska. Pracovný názov mal most Kočická. V ankete si ale obyvatelia Bratislavy zvolili za finálny názov práve Most Apollo. Podľa rafinériae Apollo v Ružinove, ktorú počas 2.svetovej vojny zbombardovali. Cez tento oblúkovitý most, ktorý spája mestské časti Petržalka a Ružinov, prejde denne 13-tisíc vozidiel. V špičke je to až 3-tisíc vozidiel za hodinu.

Najčítanejšie

Najčítanejšie