Prečo je vaše dieťa stále choré?

televizia bratislavskeho regionu choroba deti

Dva týždne v škôlke či škole a dva týždne doma. Scenár, ktorý pozná zrejme každý rodič. Koľko a akých ochorení je v detskom veku bežných? Kedy už spozornieť, čo môžu rodičia (ne)robiť, aby detskú imunitu podporili?

Po nástupe dieťaťa do kolektívu je bežné, že sa frekvencia respiračných infekcií zvýši. Jeho imunitný systém sa totiž začne dostávať do kontaktu s inými baktériami a vírusmi, než na aké bol zvyknutý v rodine. Najčastejšou príčinou návštev detského lekára (celkovo vo svete) sú infekcie dýchacích ciest. Najbežnejšie a najmenej závažné sú práve nádchy a zápaly hrdla. Hoci niekedy môžu vyzerať dramaticky – deťom rýchlo vyskočí teplota, majú kašeľ, množstvo hlienov v nose – až v 80 percentách prípadov ide o vírusové infekcie, pri ktorých je potrebné iba tlmiť príznaky, znižovať veľmi vysokú teplotu tela a jednoducho ich „vyležať“.

Možno máte doma alergika a ani to neviete

Je úplne normálne, ak má mladšie dieťa (do 5 rokov) 6-8 epizód infekcií dýchacích ciest za rok. Avšak iba v prípade, že nemajú ťažký priebeh a nejde o závažné ochorenia. „Ak má dieťa 8-krát za rok nádchu, môže to byť úplne v poriadku, no ak má 3-krát silný zápal uška alebo zápal pľúc, ktorý sa dlho hojí, už by to mohlo znamenať, že sa za tým skrýva porucha imunity, alebo je dieťa alergické,“ vysvetľuje klinická imunoalergologička Svetlana Hadvabová.

Deti s alergiou majú totiž vyššiu predispozíciu na respiračné infekcie. „Stretávam sa v praxi s tým, že ak je dieťa 5 až 6-krát za rok choré, pediater ho pošle na imuno-alergologické vyšetrenie. Takéto dieťa vyšetríme, pýtame sa na frekvenciu a závažnosť infekcií, následne realizujeme kožné testy na najbežnejšie inhalačné alergény. Jednou z najčastejších alergií je alergia na roztoče, ktoré sú prakticky všade okolo nás. Ich výskyt je na rozdiel napríklad od peľových alergénov celoročný. Aj tento typ alergie sa môže prejaviť prakticky kedykoľvek počas roka, preto častokrát rodičom ani nemusí napadnúť, že základnou príčinou chorobnosti ich dieťaťa je práve alergia,“ dodáva Hadvabová.

Choré dieťa – kedy spozornieť

Varovné signály, ktoré by mali rodičia vo všeobecnosti sledovať, sú najmä lapanie po dychu a štekavý, záchvatovitý kašeľ, ktoré sú časté pri laryngitíde – akútnom zápale hrtana, čo je závažné akútne ochorenie, najmä pre malé deti. Rozhodne netreba podľa imunologičky podceniť opakované zápaly (napríklad zápal ucha, zápal pľúc, prínosových dutín a pod.), príliš dlhé trvanie ochorenia (ak teplota, kašeľ či sťažené dýchanie trvajú dlhšie ako 7-8 dní), dlhodobú únavu, nechutenstvo a celkové neprospievanie dieťaťa. Všetko to môže signalizovať poruchu imunity či spomínanú alergiu.

„Na Slovensku máme podľa mňa veľmi dobrých pediatrov. Tak by som rada apelovala na rodičov, aby im dôverovali a každú infekciu im nahlásili. Samozrejme, nie s každou infekciou utekáme za pediatrom, no je dobré o nej svojho pediatra informovať, aby mal prehľad o frekvencii aj menej závažných infekcií,“ radí imunologička Hadvabová. „Rodičom detí s častejšími infekciami odporúčam zaviesť si slovníček alebo niečo podobné v elektronickej forme a zapísať si, kedy bolo dieťa choré, ako dlho trvalo ochorenie a aké lieky na túto chorobu užívalo. Je to vhodné hlavne v rodine s viacerými deťmi, kde sa niekedy informácie navzájom zlievajú a strácajú na presnosti. Takéto zápisky veľmi pomôžu aj v ambulancii pecialistu, kde nám šetria čas, kým všetky tieto informácie zistíme retrospektívne.“

Ako podporiť detskú imunitu

Nikoho zrejme neprekvapí, že absolútnym základom pre správne fungovanie imunity je zdravý životný štýl. Teda zdravá pestrá strava, dostatok tekutín, pohybu aj oddychu. „Často sa stretávam s tým, že už prváci a druháci na základnej škole sú preťažení. Majú každý deň nejaký tréning či krúžok a nestíhajú si dostatočne oddýchnuť,“ upozorňuje Svetlana Hadvabová. Od jesene do jari je podľa nej dobré deťom dopĺňať vitamín D a C. „Deťom vo veku 3-6 rokov sa môže krátkodobo podať 100-200 mg vitamínu C denne. O dobe pravidelného podávania, zvlášť ak presahuje 1 týždeň, by mal rozhodnúť lekár,“ radí produktová manažérka spoločnosti Zentiva Adriána Rakúsová. „Deti staršie ako 6 rokov môžu užívať na pokrytie zvýšenej potreby vitamínu C v organizme počas prechodnej doby 200-500 mg denne. Pri nedostatku vitamínu C sa užíva 500-1 000 mg,“ dodáva Rakúsová zo Zentivy, ktorá vyrába okrem iného aj Celaskon vhodný aj pre deti.

Nechajte choré dieťa doma radšej dlhšie

Jednou z najčastejších chýb, ktorou rodičia nevedomky podporujú vysokú chorobnosť svojich detí, je rýchly návrat do kolektívu. A to predovšetkým u škôlkarov. Keď sa dieťa stretne s novým vírusom či baktériou, jeho imunita potrebuje na dostatočnú protilátkovú odpoveď čas, a to 10-12 dní. Dovtedy nemá vytvorené dostatočné množstvo protilátok špecifických práve proti tomu konkrétnemu vírusu či baktérii. A ak sa dieťa vráti do kolektívu príliš skoro, je oslabené a náchylnejšie na ďalšie ochorenie. „Ďalšou chybou, s ktorou sa často stretávam, je podceňovanie tzv. režimových opatrení, napríklad udržiavanie správnej vlhkosti vzduchu v domácnosti. Tá by sa mala pohybovať v rozpätí 45-55 percent. Ak je vzduch príliš suchý, sliznica ako prvá obranná línia nemôže správne fungovať. Ak je naopak vlhkosť vysoká, je to živná pôda na množenie roztočov a vzdušných plesní. Tie sú prítomné všade,“ uzatvára alergoimunologička Hadvabová.

Informácie pre TVR poskytla agentúra Seesame

Najčítanejšie

Najčítanejšie