Seniori pozor! Podvodníci útočia na vaše úspory

tvr televízia región bratislava všetko čo sa deje v bratislavskom kraji podvody seniori

Keďže seniori zvyknú byť dôverčiví, podvodníci útočia opäť najmä na túto vekovú skupinu. Pomôžte svojim rodinným blízkym ochrániť ich úspory a o podvodných praktikách so seniormi hovorte.

Vyvolanie strachu o blízku osobu, urgentná žiadosť o tisíce eur a rozhovor, ktorý nesmie byť nikým prerušený a zároveň utajený pred inými osobami. Presne toto sú hlavné znaky telefonickej komunikácie s podvodníkmi, ktorí najčastejšie seniorom oznámia, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu, prípadne, že ich peniaze sú doma alebo v banke ohrozené. Po tejto informácii následne žiadajú od vystrašených seniorov na mimosúdne vyrovnanie horibilné sumy peňazí. Tie majú zabezpečiť, aby na ich príbuzných nebolo podané trestné oznámenie zo strany ,,údajných“ rodičov zraneného dieťaťa.

Podvodníci útočia a to priamo cez telefón

Zdĺhavý telefonát trvajúci aj niekoľko hodín, počas ktorého seniori cestujú k bankomatom a do pobočiek bánk ukončený odložením peňazí na nezmyselných miestach ako sú koše či kríky, alebo odovzdaním peňazí cudzím osobám. Práve udržanie na telefonickej linke slúži podvodníkom na to, aby senior nemal šancu komunikovať so svojimi príbuznými a taktiež, aby nemohol rozmýšľať o tom či sú informácie oznámené podvodníkom logické a pravdivé.  
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru informuje, že v mesiaci september zaznamenali celkovo 8 prípadov podvodných konaní spáchaných na senioroch. Pričom pri všetkých z nich bola využitá legenda dopravnej nehody, pri ktorej došlo k zraneniu dieťaťa. Počas posledných dní zas zaznamenali dva prípady, kedy jedna poškodená odložila peniaze do koša na Šafárikovom námestí a ďalšia hodila obálku s peniazmi do kríkov neďaleko obchodného centra na Mlynských nivách.

Podvodníci útočia – polícia radí

Polícia odporúča seniorom a ich rodinným príslušníkom nasledovné:
– aby telefonický rozhovor s neznámou osobou, ktorá im oznámi, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu, prípadne sa vydávajú za príbuzného, IHNEĎ ukončili a informácie si overili u svojich blízkych, ktorým dôverujú
– aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú
– aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.


Najčítanejšie

Najčítanejšie